15 Mart 2013 Cuma

ISTANMALL


Sen de artık çok oluyorsun ne bu kadar hassasiyet demeyin bana.

Modayı çok severim zaten  beni blogger yapan bu evet  ama bu bazı konularda hassas olmayacağım anlamına gelmiyor. Konu istanbul'un "kentleşme" başlığı altında kocaman bir alışveriş merkezi şehrine dönüştürülmesi-istanmall olması hali.

Son olarak İstiklal caddesindeki  tarihi Cercle D'orient  binasının yıkılıp yerine alışveriş merkezi yapılması... Doğru söyleyin kaçınız İstiklal caddesine sadece alışveriş yapmak için gidiyorsunuz??



Eskilerden duymuşsunuzdur onlar İstiklal demez Beyoğlu derler. Beyoğlu'na giderken dolaplarındaki en ütülü en şık parçalar, şapka ve eldivenlerle kombinleyip o şekilde arz-ı endam edilirmiş. Evet o dönemlerde  insanlar sadece  Markiz'e gitmek için değil aynı zamanda alışveriş için de Beyoğlu'nu tercih ediyorlarmış. Gel gelelim devir değişti artık insanlar taksime giderken en kokoş kıyafetlerini giymek yerine  "entelvarilerini" giymeyi tercih ediyor. Ve artık dönem insanı İstiklal'e alışverişe değil sosyalleşmeye gidiyor.

İstiklal caddesindeki kült aklımızda yer etmiş bir takım enstantaneler vardır. Mesela o kürkçü dükkanlarının önünden nezmn geçsem  hala nasıl ayakta kalıyor diye mağazaların muhasebesini tutarım ama inanın o kürkçü dükkanlarının önünden geçerken 3 sn de olsa eski Beyoglu zamanlarını yaşarım o mobilyalı vitrinlerinde.  Eski pasajların içerisine büyük hevesle girip yürüyen merdivenlerin olmamasından dolayı dilim dışarı çıkıncaya kadar merdiven çıktığımı bilirim, girdiğime bin pişman olurum ama bir sonraki gidişimde yine aynı heyecanla dalarım pasajlara...

Terkos'dan iki kuruşa "made in Turkey" yazan inditex grubuna ait sezon parçası bulmanın sevinci müdürünüzün "bugun işe gelme, git gez" demesiyle eş değerdir.

İstiklal caddesi o kirli tarihi yapılarıyla kasvetlidir  evet ama onu güzel yapan da budur. Demirören alışveriş merkezinin stad ışıkları gibi caddeyi aydınlatmasından kaçınız memnun?

Rant sağlamak adına umarsızca  hiçe sayılan tarihi dokularımızı teker teker kaybediyoruz. Alışveriş yapmayı seviyoruz ama manyağı da olmak istemiyoruz yani İSTANMALL istemiyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder